IK Wiking – en bortglömd fotbollshistoria

IK Wikings specialbeställda klubbnål som blev helt oanvändbar vid namnbytet.

IK Wikings specialbeställda klubbnål som blev helt obrukbar vid namnbytet.

På Bohusläns Föreningsarkiv förvaras arkiv-handlingar från ett flertal av bohusläns många idrottsföreningar.
En av dessa är IK Wiking från Lysekil. Det är oklart när föreningen först såg sitt ljus, men enligt det arkivmaterial som finns bevarat var de verksamma redan 1906. I april 1908 bytte man namn till Lysekils Idrottssällskap och i november 1909 slogs föreningen samman med IFK Lysekil.
Bakom dessa händelser finns fantastiska berättelser och tack vare det bevarade arkivmaterialet kan vi nu med glädje ge ett litet smakprov på en bit av Lysekils bortglömda historia. Men först krävs nog en liten titt i backspegeln för att se efter hur fotbollsutövandet egentligen såg ut vid denna tidpunkt. Gällande utrustningen så fanns det vid sekelskiftet inga läderbollar. Antingen fick man i laget själva sy bollar av gamla trasor eller liknande och stoppa dessa med gräs eller halm eller så kunde man av en slaktare få en ”blåsa efter slakten”. Några år senare kom dock läderbollarna vilka betraktades som klubbens stora stolthet.
På fötterna var det vanliga att man hade trätofflor vilka var hårt bundna runt foten med rejäla snören. Snart började fotbollsskor komma på modet och spelare som ägde sådana betraktades såsom stjärnor i lagen. Klubbdräkter var det si och så med. Hade spelarna tur så sydde mamma en tröja i klubbens färger. Dessutom fick mammas strumpor ofta fungera som fotbollsstrumpor.
Målen utgjordes vanligtvis av ett par stenar. Det kunde också hända att lagmedlemmarna byltade ihop sina rockar och placerade dessa som målstolpar. Några särskilda fotbollsplaner fanns inte till en början. Snart blev det dock alltmer vanligt att platser som liknade fotbollsplaner ordnades till. Även om kvalitén inte alltid var den bästa.
Om vi då återvänder tillI IF Wikings arkivmaterial så finns finns här ett brev från januari 1908 i vilket man kan läsa att föreningen gjort en ansökan om att bli medlemmar i Svenska Gymnastik- och Idrottsföreningarnas riksförbund.
I sitt svar skriver förbundet att ett inträde är möjligt så till vida att föreningen byter namn. Detta eftersom det redan finns anslutna föreningar med samma eller liknande namn. Förbundet kunde om det skulle hjälpa lämna förslag på andra namn på bokstaven W.

Bild2

Förslag på emblem víd beställning av klubbnål.

Förmodligen har IK Wiking i sitt brev till riksförbundet också beklagat sig över det faktum att de så sent som i november 1907 gjort en beställning på 30 stycken klubbnålar föreställande sköldar med föreningens namn på.
Svaret från förbundet var klart och tydligt. Det var inte troligt att föreningen skulle kunna vinna inträde under det namn de har nu ”ty skillnaden är för liten till förut i Riksförbundet intaget förening”.
Om ”föreningen har sköldar med initialerna på är det ju lätt att taga ett namn på W”. Problemet var nu bara att hela namnet faktiskt var utskrivet på sköldarna som vid ett namnbyte skulle vara helt oanvändbara.
Det som tillslut fick IF Wiking att göra slag i saken var ett brev från Bohuslän-Dals Idrottsförbund i vilket man uppmanar föreningen att godta Riksförbundets krav på namnbyte eftersom man annars inte hade rätt att delta i distriktsmästerskapsfotbollen. Föreningen tog till sig uppmaningen!
I mötesprotokollet från 26 april 1908 kan man läsa hur ”Ett förslag angående ändring av klubbens namn blef framlagt och beslöts utan diskussition att ändra namnet till Lysekils Idrottssällskap, vidare beslöts att alla `Wikings´ förbindelser skall öfvergå i det nya namnet”.
Föreningen kom att byta namn ytterligare en gång då de 1909 gick samman med IFK Lysekil. Detta trots att de två klubbarna tidigare fört en hetsigt strid om bla rätten till Slättenplanen.
Men detta är en helt annan historia…..

 

Källa: Bohuslän-Dals Idrottsförbunds jubileumsskrift 1908-1998 och IK Wikings arkivmaterial.

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/2013/04/18/ik-wiking-en-bortglomd-fotbollshistoria/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.