Arkivkurser för våra medlemmar

 

Under 2013 har Liz Gunnarsson, Älvsborgs föreningsarkiv hållit arkivkurser för våra medlemmar. Fem kurser var inplanerade under våren och hösten, dessvärre ställdes två kurser in pga för få anmälda, beslut togs om att hålla en kurs tidigt i vår för dels de som anmält sig på de två andra kurser samt att annonsera om en ny kurs.

Materialet som Liz använder sig av i kurserna är handlingar från olika föreningar som finns i arkiven, samt arkivmaterial från kommuner mm.

Allt är kopierat i färg för att få det så likt originalet som möjligt.

vbg

Kursmaterial kan användas till olika inriktningar av kurser, dels till föreningar som skall lämna in sitt arkiv såsom en hembygdsförening som har eget arkiv.

En planerad kurs till våren 2014 är för NAV– Industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst.

 

En genomgång om hur vi får ordning på alla handlingar, hur ska vi hitta det vi söker, vad ska vi bevara och vad ska vi slänga.

vita handskar

Efter genomgången blir det grupparbete på 4-6 personer i varje grupp. Varje grupp får en mapp med diverse förekommande handlingar i en hembygdsförening. När man arbetar med gamla handlingar skall man ha bomullshandskar, som delas ut. Övrigt som behövs vid ordnande och förtecknande av arkiv är blyertspenna, nitborttagare, fascikelomslag, arkivkartonger, tomma arkivförteckningspapper, post-is.

skövde1

Grupperna delar upp handlingarna efter vilken slags handling det är eller i vilket sammanhang den tillhör enligt proveniensprincipen. Vad som ska gallras. Alla gem, nitar, gummiband, plastfickor avlägsnas.

När högarna är klara, skrivs arkivförteckning enligt allmänna arkivschemat. Därefter i fascikelomslag och arkivkartong.

bengtsfors

De handlingar som inte hör hemma i hembygdsförening överlämnas till den kommun, föreningen eller t ex hembygdsförening som den geografiskt hör hemma i.

Vara gruppfoto

Liz Gunnarsson har tagit fram ett ”facit” hur handlingar bör bevaras på. Vilka handlingar som skall gallras, vilka som inte hör hemma i denna föreningen.

facit

Denna genomgång brukar relatera till livliga diskussioner, deltagare förstår att det inte alltid är lätt att ordna, sortera och hur viktigt det är att det inlämnade arkivmaterialet har en viss struktur för att underlätta för den person som skall slutgöra arkivet för den framtida förvaringen.

genomgång

Alla deltagare på kurserna har varit mycket positiva till min kurs och mitt framtagna material. Det kommer att bli fler kurser under 2014.

 

 

 

 

 

 

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/2014/02/05/arkivkurser-vara-medlemmar/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.