Illustrationer av modeskaparen Rohdi Heintz

 I Göteborgs föreningsarkiv finns bland annat dessa illustrationer, skapade av Rohdi Heintz – en av Sveriges stora modeskapare under 1900-talets senare hälft. En av dem är odaterad men troligen gjordes den liksom de andra två illustrationerna under åren 1958-1964 då Rohdi studerade.

Rohdi föddes den 4 mars 1943 i Göteborg och slog igenom som modeskapare på 1960-talet. Redan som barn var han intresserad av konst och efter första året på gymnasiet beslutade pappan att sonen skulle få ägna sig åt teckning och mode på heltid. Parallellt med sina studier på Textilhögskolan i Borås och Konstindustriskolan i Göteborg praktiserade Rohdi som designassistent på modeföretaget Wettergren Koncernen AB Göteborg. Han blev senare vid 23 års ålder chefsdesigner för Wettergren Koncernen. Detta uppdrag utmynnade i en internationell karriär då många av kollektionerna lanserades till flera ledande varuhus i Skandinavien och Europa såsom Harrods, Jaeger of London och Galeries Lafayette.

 

Under 1970-1990-talen designade Rohdi för en rad olika märken: Twilfit, Gulins, Björn Borg och Paramount Studio Clothing för att nämna några. 1982 blev han den förste vinnaren av priset Guldknappen som delades ut av Damernas Värld, ett pris som instiftats för att uppmärksamma en svensk designer och främja svensk modeformgivning. Samma år startade han Rohdi Heintz Design vars största projekt blev ett samarbete med Björn Borg. Med kollektionen Björn Borg Menswear Collection ville han skapa en exklusiv herrkollektion med tuffare framtoning som passade alla åldrar. Generösa linjer och naturmaterial var utmärkande för plaggen. Kollektionen lanserades i Europa, USA och Japan på varuhus såsom Saks, Bloomingdales och Seibu. 2000-talet ägnade sig Rohdi mer åt ideellt arbete, till exempel var han mentor åt deltagarna i svenska versionen av TV-programmet Project Runway Sverige år 2012. Efter en mycket produktiv karriär avled Rohdi Heintz den 20 juni 2014.

Lite galen, folklig och opportun snobb är återkommande beskrivningar för Rohdis person, karaktärsdrag som också kan urskiljas i hans design. Med en målmedveten och självsäker inställning skapade han ett gränsöverskridande mode när det gällde tid, ålder och kön. Kvaliteten i kläderna var en självklarhet, men framför allt skulle kläderna fungera att bära i vardagen.

Källor:
Rohdi Heintz CV, uå
A short history of the Wettergren Group of Companies, Gothenburg, Sverige, uå
Göteborgs-Posten, 24 juni, 2014
Göteborgs-Tidningen, Lördagsextra, 6 september, 1975
Habit, nr 9, 1983
PM, “Porträttet” av Ulla Gabay, uå

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/2017/01/05/illustrationer-av-modeskaparen-rohdi-heintz/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.