Krokängsparkens okända estradörer

Fotografi från Wikipedia. Hjalmar Branting håller tal i Krokängsparken 1912.

Herman Lindholm var socialdemokraternas driftige ordförande i Göteborg under åren 1901-1909 och var den som verkligen satte fart på nöjesverksamheten i Krokängsparken på Hisingen. På programmet stod underhållning varvat med agitationstal – syftet var både att underhålla och föra ut arbetarrörelsens budskap till besökarna, men också ett sätt att dryga ut kassan för partiet.

Att Lindholm även var den som ansvarade för verksamheten i Krokäng märks i partidistriktets brevsamling. En stor del av korrespondensen rör olika artister, ofta bondkomiker eller akrobater, som kontaktade honom med förhoppning om ett engagemang. Idag är dessa reklamalster intressanta lämningar från en bortglömd del av Göteborgs nöjesliv under det tidiga 1900-talet.

Många av artisterna blev hänvisade till Lindholm från agenturer i Köpenhamn och tycks ha kommit från främst Tyskland, Danmark eller England. Möjligtvis är det via kontakter som Lindholm fått under sin tid i uppväxtstaden Malmö. Det var ju just i Malmö det första Folkets hus grundades 1892.

Andra kort eller affischer har svenska avsändare och i de flesta fall är det artisten själv som skickat sitt egenhändigt framtagna reklammaterial. De är av lite enklare kvalité och i regel svartvitt tryck. Vi vill gärna lyfta fram dessa okända estradörer och presenterar ett urval av dem nedan. De kan ses som föregångare till de artister som idag uppträder på Liseberg, som i mångt och mycket blev en fortsättning på verksamheten i Krokängsparken.

Danske Max Wilhelmi hade en egen förmedling, Sams Bureau i Köpenhamn, och kallade sig för den ”excentriska buktalaren”. Wilhelmis påkostade och färgglada affisch tyder på att han var en relativt etablerad artist.

En i raden av många akrobater som önskade uppträda i Krokäng var lokala Carson Bros Gymnasts, även de med en tjusig affisch. Avsändaren till affischen var Josef Carlsson, Carlsrogatan 1, Göteborg.

Nästa estradör med en flärd från den fina världen var A. Clarkson som iklädd smoking och cylinderhatt utförde sitt program svingandes runt en gatlykta. Den gode Clarkson gav sken av att vara engelsman, men även han var dansk och bosatt i Köpenhamn.

En tydlig skillnad från Clarksons förfining var Järnbrytaren K.V. Schultz som mer fokuserade på sin råstyrka.  I sitt reklamblad skriver han ”Ende svenske järnbrytare som med tänderna avbryter 8 tums ekspik, böjer hästskor och 1 tums tjocka järnstänger” för säkerhets skull tillägger han ”Fullständigt utan humbug!”.

Kvinnor tycks vara frånvarande i den här världen. De flesta som ändå förekommer uppträdde som ena halvan i en duo med en manlig duettpartner inom genren bondkomik.  En som avvek från normen är Miss Alice Odole som uppträdde i egen hög person. Hon framförde följande spektakulära danser med hjälp av en elektrifierad ljusshow: ”1. Den vackra stjerndrottningen. 2. Nymfdanz från Blå grottan. 3. Fjärilens drottning. 4. Havets böljor”.

Källa: Göteborgs Socialdemokratiska partidistrikts arkiv

 

 

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/2018/01/16/krokangsparkens-okanda-estradorer/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.