Jazzmusikern Björn Rabe

Björn Ulf Rabe (1934 – 2000) föddes in i en musikalisk och konstnärlig familj och släkt. Föräldrarna var Gustaf Adolf Rahbe (1886-1946) och Thorborg Rahbe (1891-1981). Fadern var före detta musikfanjunkare, senare musiker vid bland annat Stora teatern och i Göteborgs orkesterförening, Symfonikerna. Modern var strängmusikledare vid Frälsningsarméns 5:e kår i Göteborg.

Förutom musicerandet i familjen och i Frälsningsarmén så var hans medverkan i Söderbergs violinpojkar, där han spelade cello, mycket viktigt för honom under uppväxten. När han kom upp i tonåren upptäckte han jazzen vilket blev svårt att kombinera med engagemanget i Frälsningsarmén. Han avslutade därför sitt medlemskap och fortsatte utveckla sin passion för jazzen

Björn blev under det tidiga 1950-talet en del av
Göteborgs jazzscen. Som huvudinstrument valde han kontrabas och han deltog i skoljazztävlingar med Bosse Sandells orkester och spelade på den tidens klubbar som Dark Town Jazz Club på Nedre Fogelbergsgatan och Woodhouse på Hisingen.

Listan på välkända musiker och artister han spelat med är lång: allt i från Malte Johnsson och Ronnie Hartley till Anita Lindblom och jazzpianisten Jan Johansson.
Det sägs att vissa artister som skulle uppträda i Göteborg krävde att Björn var den som spelade bas.

Björn blev senare involverad som teatermusiker på Folkteatern och Stadsteatern, var med och initierade och drev klubben Art dur på Lilla Klädpressaregatan i Nordstan (som blev föregångaren till dagens Nefertiti). Klubben återuppstod senare på Esperantoplatsen. Han arbetade även som pedagog på Göteborgs kommunala musikskola där han arbetade med barn och ungdomar i Västra Frölunda blockflöjtsorketer och projektet V:a Ungdomsorkestern.

Björn Rabes personarkiv finns deponerat på Göteborgs föreningsarkiv. Arkivet innehåller bland annat ett antal direktgraverade 78-varvsskivor inspelade på 1950-talet som nu blivit digitaliserade. På en av skivorna medverkar Rabe med Svante Thuresson och Hacke Björksten. Du kan lyssna på den härhttps://www.youtube.com/watch?v=HKDL4845NVk

 

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/2018/02/13/jazzmusikern-bjorn-rabe/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.