Adventstiden är här med tomtar från arkiven

Adventstiden  har med snö och kyla gjort sitt intåg i vårt län. Julen känns inte långt bort och förberedelserna inför helgerna påbörjas så smått. På Skaraborgs läns folkrörelsearkiv har stämningen anammats, juliga guldkorn har plockats fram och visas upp dels i en liten julskyltning, dels inne på  arkivet. 

Bland materialet har ett speciellt gäng tomtar sett dagens ljus. De kommer från tiden innan att vara tomte automatiskt innebar att vara tjock, glad och snäll med långt vitt skägg. De är från tiden då Jenny Nyström skapade sina klassiska tomtar som satt standarden för det svenska tomtesläktet. Kännetecknande för Nyströms tomtar liksom dessa nissar är att de är en blandning mellan äldre tiders gråklädda gårdstomtar och den nya jultomten iförd en röd dräkt.

Tomtarna är en del i ett ark som är tänkt att klippas isär och sättas ihop som ett tittskåp och tillhör lantbrukaren Karl Adolf Karlssons skolmaterial från läsåret 1873-1874, det första verksamhetsåret för Ullervads folkhögskola utanför Mariestad. Folkhögskolan är därmed Skaraborgs äldsta och Karlssons skolmaterial ger en spännande inblick i skollivet förr.

 

På schemat för läsåret framgår att
”afvägning och fältmätning samt ritning
öfvas förnämligast under april månad.”
Bland Anderssons utgifter för tiden
framgår att han lagt 0,30 rmt
(riksmynt) på ”rengöring af halsdon”,
2,25 rmt på reparation av skodon och
att han bland annat införskaffat virke
till ritbräden för 1 rmt.


Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/adventstiden-ar-har-med-tomtar-fran-arkiven/