Första Majblomman – Människokärlekens blomma

[singlepic id=374 w=320 h=240 float=center]

Beda Hallberg (f Andersson) föddes år 1869 i Onsala socken i Halland. Hon blev redan som barn uppfostrad att hjälpa sina medmänniskor. Senare kom hon att utveckla detta engagemang genom Allmänna hjälpföreningen, en organisation som bildats i Göteborg och som ägnade sig åt hembesök hos sämre lottade människor.Hon kom särskilt att värna om barn och ungdomar.

Tuberkulosen var en av dåtidens största folk-sjukdomar och drabbade framför allt yngre personer.

Under sina vandringar i de fattiga kvarteren stötte Beda Hallberg på spår efter sjukdomen. Med detta väcktes en tanke på att göra en nationalinsats för att lyckas bekämpa den fruktade tuberkulosen.

I samband med Gustav Adolfsfirandet 1906 sålde ungdomar ett litet blått och gult emblem vars behållning gick till fattiga barns kläder. Ur detta växte det fram en idé om ett enkelt sätt att samla in pengar till utsatta barn och ungdomar genom att ge en blomma i kvitto för varje insamlat bidrag. Hon tyckte illa om tidens välgörenhetsbasarer och ville i stället skapa en mer seriös insamling. Blomman skulle symbolisera de vilda blommorna på våren, en människokärlekens blomma. Tanken var att blomman skulle säljas varje år på 1:a Maj och att den skulle vara så pass billig att alla skulle kunna köpa den.

 

 

Beda Hallberg presenterade idén men fick inget gehör. Hon började då själv arbeta aktivt för saken genom att uppvakta flera av Göteborgs mest framstående personligheter. Genom sina personliga kontakter fick Beda Hellberg skolorna och scouterna att sälja blommorna. För att alla samhällsklasser skulle kunna bidra så kostade blomman 10 öre.

 

 

Trots allt tvivel och motstånd så blev majblomman en succé. Tidningarna skrev om fenomenet och runt omkring i Göteborg kunde man skymta denna lilla blå blomma på rockslag och kappor. Första årets behållning uppgick till 14 600 kronor vilka fördelades på olika institutioner i Göteborg vilka arbetade mot tuberkulosen. Samma år instiftades också ett riksförbund. Under åren kom Beda Hallberg att bli en internationell kändis då blommor kom att lanseras i bl a Finland (1908), Norge & Danmark (1909), i Holland & Belgien (1910), i Ryssland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien & Frankrike (1911), i England & Estland (1912), i Algeriet (1913), på Cuba (1916), i USA (1922), i Indien (1932).

1998 bytte Första majblomman namn till Majblomman. När tuberkulosen i Sverige bekämpats fortsatte majblomman att värna om barn och unga. Ändamålen har under åren varierat. Sedan år 2000 används majblommans intäkter till att förbättra barns villkor och att bekämpa barnfattigdomen i Sverige.

 
Källor:
Bohusläningen 1976-05-29
Bohus-Posten 1913-05-02
www.majblomman.se 

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/forsta-majblomman-manniskokarlekens-blomma/