Svenska sko och läderindustriarbetareförbundet Kungälv

[singlepic id=337 w=320 h=240 float=center]

Föreningen bildades för att samla de anställda vid AB bröderna Claessons i Kungälv 1932 som då var Skandinaviens största sportindustri. Vid två tidigare tillfällen hade de anställda försökt att starta en fackförening (1918, 1926) men hade fått ge sig för arbetsgivarens motstånd. Startåret 1932 var den ekonomiska världskrisens dystraste år med massarbetslöshet i både Europa och Amerika. Kungälv var vid den här tiden en liten stad med enbart 2 526 invånare.

På 30-talet startade ABC-fabrikerna en fabrik i Danmark. Företaget hade under 20-talet haft en stor export till Danmark men danska staten införde 1932 importrestriktioner vilket föranledde etableringen. Inför Berlinolympiaden antog styrelsen en skrivelse som förordade en svensk bojkott som protest mot Hitlers diktatur. 1937 startade ABC en fabrik i Ytterby som lucianatten 1941 härjades av en våldsam brand och brann ner till grunden. Fabriken byggdes upp igen och i den lokal som fabriken låg finns nu City-Gross Ytterby. 1939 startade ytterligare ett företag inom branschen med namnet AB Trio-Sport. Redan ett år efter företagets etablering bildades en personalklubb på företaget. Företaget lades ner i april 1954.

Med flyktingsströmmen på hösten 1945 kom ett antal balter då främst estländare till Kungälv och ABC-fabrikerna. För överbrygga språkbarriären tryckte föreningen upp broschyrer på estländska som informerade om hur en svensk fackförening arbetar. Samma år deltog avdelningen i en potatisodlartävling i förmån för norrmännen.

ABC-fabriker lades ner successivt under början av 70-talet efter att ha sålts först till Jofa och sedan till Volvo.

För mer information kontakta Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland.

Permalänk till denna artikel: http://www3.arkivportalen.nu/svenska-sko-och-laderindustriarbetareforbundet-kungalv/